2021-03-17 14:48:34• hírek • Agerpres

Lengyelországban, Magyarországon és Romániában volt a legmagasabb az éves infláció

Az euróövezetben 0,9%-os inflációt jegyeztek februárban, akárcsak januárban, az Európai Unióban (EU) pedig 1,3%-osat az egy hónappal korábban regisztrált 1,2%-hoz képest; a legmagasabb mértékű éves infláció Lengyelországban, Magyarországon és Romániában volt, derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatsorából.

Januárhoz képest a februári éves infláció tíz tagállamban esett vissza, háromban nem változott, 14 tagállamban pedig emelkedett. Romániában az éves infláció februárban 2,5%-ra emelkedett, a januári 2%-ról. 2020 februárjában 2,9%-os volt az inflációs ráta Romániában.

Az EU-ban a múlt hónapban a legmagasabb éves inflációs rátát Lengyelországban (3,6%), Magyarországon (3,3%) és Romániában (2,5%) jegyezték.

A túlsó póluson azok az EU-tagállamok vannak, ahol az éves inflációs ráta negatív: Görögország (mínusz 1,9%), Szlovénia (-1,1%), Ciprus (-0,9%), Luxemburg (-0,5%), Írország (-0,4%), Lettország (-0, 2%) és Spanyolország (-0,1%).

Az euróövezetben a szolgáltatások voltak a legjelentősebb hatással a februári éves áremelkedésre, 0,55 százalékpontos emelkedéssel, és az élelmiszer, az alkohol és a cigaretta (plusz 0,29 százalékponttal), valamint az ipari cikkek ára emelkedett (+0,26 százalékponttal) nagyobb mértékben. Ezzel szemben az alacsonyabb energiaárak 0,15 százalékponttal mérsékelték az infláció növekedését.

Az Eurostat adatai azt is mutatják, hogy az alapinfláció (core inflation), azaz amelyből kizárják azokat a termékeket, amelyek ára gyakran ingadozik (például az energia és az élelmiszer), februárban 1,2%-ra lassult a januári 1,4%-ról. Emellett az a mutató, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigarettaárakat sem tartalmazza, februárban 1,1%-ra csökkent a januári 1,4%-ról.

Az Európai Központi Bank (ECB) az alapinfláció alapján dolgozza ki monetáris politikáját.

Március 11-én az ECB - az év eleje óta emelkedő árak nyomán - felfele módosította 2020-ra vonatkozó inflációs előrejelzését. Az euróövezet inflációs rátája ebben az évben várhatóan 1,5% lesz, szemben a korábban előre jelzett 1%-os szinttel - jelentette be Christine Lagarde, az ECB elnöke.

Az elkövetkező években az infláció az ECB által középtávon kitűzött 2%-os cél alatt marad. A pénzintézet szerint a gazdaságnak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a pandémiát megelőző szintet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: